مقالات دیگر

راهنمای مطالعه

صنعت چاپ

چاپ یکی از ارکان مهم در ارتباطات و انتقال اطلاعات برای انسان ها است. صنعت چاپ یک از صنایع مورد نیاز برای اکثر کسب و کارها است که با وجود گسترده شدن فضای مجازی و تبلیغات آنلاین همچنان نیاز به آن حفظ شده و یکی از مهم ترین مسائل در حوزه تبلیغات می‌باشد.در ادامه به بررسی انواع چاپ و دستگاه های آن میپردازیم.

 

صنعت چاپ

 

در ایران در صنعت چاپ، شرکت‌های موفقی مشغول به کار هستند که نام این شرکت‌ها شامل:

در ادامه با ما باشید تا شما را با نام سایر این شرکت‌ها نیز بیشتر آشنا کنیم.

تاریخچه صنعت چاپ

در گذشته تمامی متون و کتاب ها به صورت دست نویس تکثیر می‌شد. در امپراطوری‌ های قدیم و باستانی مانند آتن، چین و… کتاب‌ها و آثار ادبی را با دست می‌نوشتند. این روش در قرون وسطی که کتب را به صورت دستی می‌نوشتند، رواج داشت.

 

به همین علت قیمت نسخه های کتاب بسیار گران می‌شد و مردم عادی با درآمد پایین تر توانایی خرید کتاب را نداشتند. بنابراین برای عموم مردم توانایی خواندن و استفاده از علوم مختلف امکان پذیر نبود.

 

در قرن نوزدهم فردریک کونیگ با مکانیزه کردن دستگاه چاپ توانست اولین دستگاه سیلندری اتوماتیک برای صنعت چاپ بسازد. بعدها با اصلاح کردن بخش هایی از دستگاه شامل مکانیزم محرکه، روش گردش سیلندر و سیستم اپراتوری، دستگاه بهینه تر شد.

سیر تحول صنعت چاپ

اولین دستگاه اتوماتیک صنعت چاپ توسط شخصی به نام گوردون در سال 1850 اختراع شد و به اسم خود سازنده نام گرفت. 7 سال بعد مخترع آلمانی، دستگاه چاپ لیبرتی را در آمریکا تولید کرد. سپس دستگاه چاپ گالی توسط شخصی به همین نام در سال 1870 اختراع شد. در همه دستگاه‌های صنعت چاپ به تدریج مکانیزم دستگاه چاپ به روش‌های مختلف بهینه سازی شد.

 

اینورتر در چاپ

 

مهم‌ترین اختراع که ابداعی نوین بود در سال 1913 توسط شخصی به نام گیلک که خود ناشر کتاب بود، صورت گرفت. اختراع گیلک سیستمی جدید در صنعت چاپ بود که تغذیه کاغذ به دستگاه چاپ را به طور خودکار انجام می‌داد. بدین ترتیب که کاغذ توسط گیره‌هایی که روی بازویی به شکل ملخ هواپیما تعبیه شده و همراه با گردش ملخ به محل مناسب برای چاپ انتقال می‌یافت.

 

دستگاه چاپ به نام ماشین تیگل هایدلرگ معروف به ملخی که از سال های 1920 به بعد شهرت بسیاری پیدا کرد.

اولین چاپخانه در ایران توسط ارمنی های اصفهان و در دوران صفویان راه اندازی شد. در این دوره تعداد بسیاری از ایرانی ها به کار چاپ آگاه بودند اما رونق این صنعت در ایران به دوران حکومت عباس میرزا برمی‌گردد. عباس میرزا به علت روابط با عثمانی ها و دولت های دیگر با این صنعت آشنا شد.

 

پیشنهاد خواندنی: صنعت بسته‌بندی

انواع دستگاه چاپ

  • افست
  • فلکسو
  • هلیوگراور
  • سیلک اسکرین
  • لترپرس
  • دیجیتال
 

صنعت چاپ چیست؟

 

دستگاه‌های مورد استفاده در صنعت چاپ

به طور کلی به دلیل کاربرد مختلفی که هر یک از دستگاه‌های چاپ دیجیتال و افست در چاپخانه‌های امروزی دارند، بسیاری از چاپخانه‌ها با توجه به نیاز مصرف کننده به خدمات متنوع، از انواع دستگاه چاپ دیجیتال و افست استفاده می‌کنند.

 

در متد چاپ دیجیتال از چاپگرهای لیزری و جوهرافشان برای به چاپ رساندن محصولات مختلف چاپی استفاده می‌شود. با وجود تغییرات و توسعه صنعت چاپ، همچنان چاپ افست بهترین سطح از کیفیت را تولید می‌کند و محصولات نهایی به چاپ رسیده دارای تصاویر با دقت بالا و رزولوشن عالی می‌باشد.

 

علاوه بر این غیر از کیفیت بالای چاپ افست ماندگاری طولانی و بسیار خوبی نیز دارد و برعکس متدهای دیگر، کیفیت چاپ تغییر نمی‌کند.متد چاپ افست برای تولیدات تجاری و انبوه و پر تیراژ از بهترین و سریع‌ترین متدهای چاپی به شمار می‌رود به‌ صورتی که ماشین رول افست توانایی این را دارد که بیش از 1 کیلومتر کاغذ رول در یک دقیقه را به چاپ برساند.

 

صنعت چاپ و اثرات آن

 

چگونگی انجام انواع چاپ

  • چاپ برجسته

 

سطح چاپ شونده دستگاه چاپ در این روش، به صورت برجسته است. قسمت برجسته در مقابل غلتک آغشته به مرکب چاپ رنگ را به خود می‌گیرد و به کاغذ منتقل می‌کند. در این روش سطح برجسته باید معکوس نقش مورد نظر باشد تا پس از چاپ شدن برروی کاغذ به صورت صحیح نمایان شود.

 

صنعت چاپ و کاربرد های آن

 

نام سایر شرکت‌های ایرانی که در صنعت چاپ مشغول به کار هستند شامل:

  •  چاپ گود

در این نوع چاپ نقش‌ ها و تصاویر در سیلندر استوانه‌ ای که سطح چاپ شونده دستگاه چاپ است، به صورت فرو رفته‌ هستند. این نوع چاپ از کیفیت بالایی برخوردار است و به خاطر هزینه بالا برای کارهایی با تیراژ بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثل: تمبر، اسکناس و … .

 

سیلندر چاپ گود دو نوع است:

 

  1. تمام سیلندر ریخته‌ گری شده و پس از پایان چاپ دوباره ذوب می‌گردد.
  2. رویه سیلندر که نقوش در آن فرورفته‌اند عوض می‌شود و پس از هر بار چاپ فقط این رویه تعویض می‌گردد.
  3. در این نوع چاپ سطح تصاویر یا حروف چاپ افست است. یعنی سطح چاپ شونده نه برجسته و نه فرورفته است.

 

  1. تاریخچه صنعت چاپ

 

این روش تکامل یافته چاپ لیتوگرافی (چاپ سنگی) است.به علت خاصیت مواد حروف و تصاویر، مرکب را جذب خود نمی‌کنند. در این شیوه نقش از روی لوحه فلزی به استوانه پلاستیکی منتقل شده و سپس به روی کاغذ انتقال پیدا می‌کند.

 

صفحه فلزی چاپ (زینک) به دور یک استوانه لاستیکی بسته شده و دو غلتک یکی آغشته به مرکب و دیگری آغشته به آب بر مبنای تضاد بین آب و چربی، سبب گرفتن نقش روی زینک مرکب شده و قسمت‌های دیگر مرکب را جذب نکنند. در این نوع چاپ با ۴ رنگ اصلی و استفاده از ترام، تمام رنگ‌ها ساخته می‌شود.

مقالات مرتبط

آخرین مطالب